CONTROL D'ESFÍNTERS

El control d'esfínters és un procés d'aprenentatge  que permet als infants controlar de manera voluntària les seves necessitats fisiològiques. És un procés que te molt a veure amb la maduració neurològica, emocional i motriu, de manera que, cada nen/a, marca el seu ritme, el seu espai i el seu temps per dir "adéu" al bolquer. 

És molt important que els adults estiguem alerta de senyals previs que ens poden indicar el millor moment per iniciar el procés de la retirada del bolquer:

- Manté el bolquer sec molta estona.

- Comença a establir un primer contacte amb el vàter o l'orinal. (Podem animar a l'infant a asseure's al vàter, si ho vol, al matí quan s'aixeca, abans d'entrar a la dutxa, quan s'aixeca e la migdiada... i agafar la rutina perquè si familiaritzi.)

- Comença a avisar abans, durant o en el moment de fer pipi o caca. 

- Els molesta el bolquer brut.

És normal que durant els primers dies de la retirada a l'infant se li escapi algun pipi o caca a sobre, ja que pot ser que encara no controli els temps, però és important no disgustar-se o enfadar-se, transmetent-li confiança, calma i positivitat. L'actitud que els hi mostrem de comprensió, paciència i dedicació els ajudarà a adquirir la seguretat necessària. 

Sobretot a l'inici del procés, és important recordar sovint que no porten el bolquer i que si ho necessiten poden anar al vàter. 


Comentaris